BlogEndüstriyel KimyasallarıSorbitol Nedir ? Kullanım Alanları

16 Mart 2022by admin

Görünümü : Şeffaf Renksiz

Kimyasal Adı : D-Glucitol

Kimyasal Formülü : C6H14O6

Ambalaj Şekli : 250 Kg. varillerde

Kullanım Alanları :

Elma, kuru erik, kiraz ve üzüm gibi taneli ve tanesiz birçok meyvede bulunan doğal bir karbonhidrat alkolüdür. Ticari olarak glikozdan (dekstrozdan) üretilir. Dextrozun (glucose) katalitik hidrojenerasyonu ile elde edilen bir polyol (şeker alkolu) dür.

Üretim Metotları

Katalitik hidrojenasyon, elektrokatalitik hidrojenasyon, enzimatik olmak üzere 3 kategoridir. Ekonomik durum söz konusu olduğunda Katalitik hidrojenasyon su an için en kabul görenidir. Dextrozun Yüksek basınç (40-100 bar) ve yüksek sıcaklıkta (100-170 °C) de Raney nikel veya ruthenium katalizör eşliğinde hidrojenle doyurulması ile sorbitol elde edilebilir. 2.6 kcal/gr kaloriye sahiptir. Yüksek dozda kullanımı laksatif etki gösterebilir (kullanıcının yaş, kilo ve metabolizmasına bağlı olarak). Dişte plaka oluşumuna sebep vermediğinden diş dostu olarak kullanılabilir. Çözünme entalpisi endotermik olduğundan ağızda ferahlık hissi vermektedir.

Fonksiyon Ve Özellikleri

Stabilizör, düşük kalorili tatlandırıcı ve hacim arttırıcı özelliktedir. Birçok unlu mamullerde ve şekerleme ürünlerinde kullanılır.

Uygulamalar:

Tatlandırıcı ajan, gıda katkısı, diş macununda, tütün, tuvalet malzemeleri ve kozmetikte kullanılır. Ayrıca Vitamin C fermentasyonu için kullanılır. Şekere çok yakın bir üründür. Şekerin yarısı kadar tatlılığa sahiptir. Sakızlarda kullanıldığında ağızda bulunan bakteriler sorbitolü metabolize edemediğinden, diş çürümelerini engelleyebilmektedir. Bazı diyabetikler, sorbitolle tatlandırılmış gıdaları tüketmeyi tercih etmektedirler. Bunun nedeni sorbitolün vücuda yavaş emilmesi ve kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesini önlemesidir. Dietetik içecek ve yiyecekler, unlu mamüller, şekerlemeler, rendelenmiş hindistan cevizi, sakız gibi ürünlerde kullanılan doğal bir tatlandırıcı ve kıvam vericidir. Ürünlerdeki nemi bünyede tutabilme özelliği de oldukça önemlidir. İlaç sektöründe diüretik olarak ve çeşitli kullanım alanları vardır. Endüstride poliüretanlar için polieterlerin ve yüzey aktiflerin üretiminde kullanılır.