BlogSarf MalzemelerSuni Tohumlama Tankı Özellikleri, Markaları Ve Kullanım Amacı Nedir ? Kullanım Alanları

21 Mart 2022by admin

Suni Tohumlama Tankı Nedir, Ne Amaçla Kullanılır?

Suni tohumlama tankları, tohumlamada kullanılan ekipmanlar içinde yer alan çeşitli hayvan sperma, embriyo vb. numunelerin sıvı azot içerisinde taşınması veya muhafaza edilmesi amacıyla üretilmiş tanklardır.

Suni Tohumlama Tankı Özellikleri

Suni tohumlama tankları genel olarak iç ve dış yapıdan oluşmakta, bu iç ve dış yapı arasında vakum uygulaması bulunmaktadır. Bu sayede çok düşük sıcaklıklarda bulunan sıvı azot ve içerisinde bulunan numunelerin korunması sağlanmaktadır.

Suni Tohumlama Ekipman Çeşitleri Ve Tanklar

Suni tohumlamada kullanılan pek çok ekipmandan biri olan sıvı azot tankları genellikle kanister sistemli tanklardan oluşmaktadır.

Sıvı azot tankına girmeye hazır olan farklı hacimlerdeki payetler (strawlar) tercih edilen çaplardaki gobletlere konulur, bu gobletler doğrudan kanisterlere girebildiği gibi, gobletler önce cane’lere konulup bu cane’ler kanisterlere de yerleştirilebilir.

Suni Tohumlama Tank Fiyatları

Kullanıcının ihtiyacına göre farklı hacimlerde ve kapasitede tanklar bulunmaktadır.

Genellikle yurtdışından gelen bu tankların fiyatları güncel döviz kurları, tank kapasitesi, tankla birlikte sunulan aksesuarlar ( kanister, goblet, payet, cane vb. ) ve tank kalitesine göre değişebilmektedir.

Kullanıcılar tank seçimlerinde vakum kalitesi, günlük evaporasyon oranı vb. kriterlere mutlaka dikkat etmelidir.

Suni Tohumlama Tankı Markaları

Günümüzde birçok marka bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni Taylor Wharton’dur. Taylor Wharton artık Worthington ismiyle üretilmektedir.

Labor İldam Laboratuvar Malzemeleri olarak, Worthington ve Haier markalarının Türkiye distribütörlüğünü yapmaktayız. Her iki markanın da farklı hacimlerde ve farklı özelliklerde sıvı azot tankları bulunmaktadır.

Veterinerlere Uygun Suni Tohumlama Tankları

Worthington (Taylor Wharton) markasının özellikle suni tohumlama için üretmiş olduğu AI SHIELD (Artificial Insemination Shield) model tanklarda yer alan kanister sistemi; kanisterlerin tanktan çıkarılırken yaşanan sıcaklık dalgalanmalarından numuneleri korur. Bu sayede örnek canlılık oranlarının düşmesi engellenir, daha yüksek gebelik oranları ve daha fazla üretkenlik sağlanır.

Yine Worthington markasının sperma, embriyo üretim merkezleri için özel tasarlamış olduğu AI-91K model yüksek numune kapasiteli tankı bulunmaktadır. Bu tankın 0,5cc straw (payet) kapasitesi 94.240 adet, 0,25cc straw (payet) kapasitesi ise 263.872 adettir. Çok düşük LN2 tüketimine sahip olan bu modelde numuneler sıvı veya buhar fazlarında saklanabilmekte ve tank içerisindeki sıcaklık ve sıvı azot seviyesi kontrol panelinden görülebilmektedir.

  • Azot Tankları: Worthington, CBS ve Haier
  • Biyogüvenlik Kabinleri: Telstar, Clean Air ve Haier
  • CO2 Ve CO2+O2 Kontrollü İnkübatörler: Phcbi ve Haier
  • İnkübatörler Ve Kuru Hava Sterilizatörleri: Phcbi Ve Yamato
  • Kontrollü Dondurucular (Sperma Ve Embriyo Dondurma): CBS Ve SY-LAB
  • Santrifüjler: AFI
  • Su Banyoları: Yamato
  • Otoklavlar: Phcbi Ve Yamato
  • Derin Dondurucu Ve Kit Saklama Dolapları: Phcbi ve Haier
  • Sperm Analiz Cihazları: Proiser