BlogSarf Malzemeler-86°C Derece Lab Tipi Ultra Derin Dondurucu Özellikleri Nedir ? Kullanım Alanları

21 Mart 2022by admin

-86°C derece laboratuvar tipi ultra derin dondurucular birçok biyolojik materyalin uzun süre saklanması, korunması ve depolanması amacıyla kullanılmaktadır. Yine farklı numunenin soğuğa karşı dayanıklılık testini yapılabilmekte ve özellikle metallerin düşük sıcaklıkla büzüştürülmesi gibi amaçlarla da kullanılabilmektedir.

Genel olarak birçok marka -86°C derin dondurucu, -40°C ile -86°C veya -50°C ile -86°C arasında çalışmaktadır.

CİHAZ GRUBU AÇIKLAMA KAPASİTE (Litre) SICAKLIK ARALIĞI EKRAN
STANDART SERİ Düşük Maliyet 84, 486 ve 628 -40°C ile -86°C arası LED
ECO SERİ Düşük Enerji Tüketimi 100, 338, 388, 420, 490, 528, 578, 728, 729, 828 ve 845 -40°C ile -86°C arası LED veya LCD
ULTRA ECO SERİ İnverter kompresörleri sayesinde; çok düşük enerji tüketimi 579, 729, 829 ve 959 -40°C ile -86°C arası LED veya LCD
İKİZ KORUMA SERİSİ Kompresörlerin birinin arızalanması durumunda cihaz tek kompresörle iç sıcaklığı -70 / -80C de tutmaya devam eder. 360, 528, 575, 578, 715, 728, 729 -40°C ile -86°C arası LED veya LCD

-86°C Derece Laboratuvar Tipi Ultra Derin Dondurucu Alınırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Yüksek Ortam Sıcaklığında Çalışabilme

Cihazın çalışacağı alandaki ortam sıcaklığı dikkat edilmesi en önemli hususlardan biridir. Ayrıca cihazın çalışırken ortama verdiği ısı da hesap edilmelidir.

Piyasadaki birçok -86°C derin dondurucu +30°C gibi yüksek ortam sıcaklığında çalışmaya uygun değildir. Dolayısıyla -86°C derin dondurucu tercihi yapılırken +30°C veya üzerinde çalışmaya uygun cihazların tercih edilmesi sizler için faydalı olacaktır.

Hacim

-86°C derin dondurucularda farklı hacim seçeneği bulunmaktadır. Hacmi kendi ihtiyacınıza göre belirlerken, cihazın içerisini tıka basa doldurulmaması gerektiğini unutmayın. !!!

Soğuk havanın içeride dolaşabilmesi numunelerinizin güvenliği için önemlidir. Ayrıca tıka basa dolu bir cihaz numuneleri soğutmakta zorlanacak ya da derin dondurucularınız daha kısa ömürlü olacaktır.

Tip / Çeşit

-86°C derin dondurucular yatık ve dik tip olabilmektedir. Yatık tiplerin avantajı soğuk hava aşağı doğru çöktüğünden kapı açılmalarından sonra dik tiplere göre daha az sıcaklık kaybı yaşanmasıdır. Ancak en büyük dezavantajı ise çok fazla yer kaplamasıdır. Bu yüzden genellikle dik tip modeller tercih edilmektedir.

İç Sıcaklık Dağılımı

Cihazın ekranına yansıtılan iç sıcaklık, tek bir noktadaki sıcaklık sensöründen gelen değerdir. Ancak cihazın içerisindeki farklı noktalarda aynı sıcaklık görülmez. Tüm noktalar arasındaki sıcaklık farkının az olması yani iç sıcaklık dağılımının iyi olması numunelerinizin güvenliği için önemlidir. İyi sıcaklık dağılımına sahip cihazda saklanan numuneler çözdürüldüğünde daha yüksek canlılık oranı sağlanmaktadır.

Enerji Tüketimi

Özellikle eski nesil -86°C derin dondurucular çok yüksek (20kWh veya üzeri) enerji tüketmektedirler. Gelişen kompresör teknolojisi, soğutmada kullanılan gazlar ve gelişen izolasyonla birlikte enerji tüketimi konusunda %70’e varan seviyede bir azalma sağlanmıştır. Enerji tüketimi hacme göre farklılık göstermektedir.

Günlük 20 kWh enerji tüketen bir cihaz; günde 14.2 tl, ayda 426 tl ve yilda 5112 tl tutarında elektrik harcar. Günlük 8 kWh enerji tüketen bir cihaz ise; Günlük 5.68 tl, aylık 170,4 tl ve yillik ise 2044,8 tl tutarinda elektrik harcar. (1 kwh elektrik mesken vergiler dahil : 0.71 tl)

Soğutmada Kullanılan Gazlar

Yakın geçmişe kadar her markada HFC (hidroflorokarbon) ve karışım gazlar kullanılmaktaydı. Ancak artık sektörde HC (hidrokarbon) gazlarına geçiş başlamış durumda. HC gazlarının avantajları ise GWP (küresel ısınmaya etki potansiyeli) değerlenin çok düşük olması ve düşük enerji tüketimine yardımcı olmasıdır.

Ortama Atılan Isı Miktarı

-86°C derin dondurucular çalıştıkları süre boyunca ortama hatırı sayılır seviyede ısı yayar. Ortama atılan ısının düşük seviyede olması, ortam sıcaklığının daha az yükselmesine neden olacaktır. Dolayısıyla cihaz daha az zorlanır, daha az elektrik tüketir ve daha uzun ömürlü olur. Ayrıca ortam sıcaklığının az olması klima ihtiyacını ortadan kaldırır veya klima çalışma süresini azaltır.

Kompresör

Şu an piyasada sabit tek hızda çalışan ve farklı hızlarda çalışabilen kompresörlere sahip cihazlar bulunmaktadır. Farklı hızlarda çalışabilen kompresörler, o anki ihtiyaca göre yavaş ya da hızlı çalışabilir. Farklı hızlarda çalışabilen kompresöre sahip cihazların avantajları; çok düşük enerji tüketimi, ortama düşük ısı atımı ve düşük ses seviyesi ile özetlenebilir.

Ses Seviyesi

-86°C derin dondurucular gürültülü çalışan cihazlardır. Kullanıcıların çoğu bu konudan şikâyetçidir. Dolayısıyla -86°C derin dondurucu tercihi yapılırken ses seviyesinin gözetilmesi atlanmaması gereken hususlardan biridir.

İzolasyon

Özellikle elektrik kesintisi sırasında iç sıcaklığın yükselme süresinin uzun olması numunelerinizin güvenliği için çok önemlidir. İzolasyonu iyi olan cihazlarda, elektrik kesintisi sırasında içerideki sıcaklık daha uzun sürede kritik eşiğe ulaşır. Bazı markaların dokümanlarında bu konuda test verileri bulunabilir. Bu test verileri kıyaslanırken, testin cihaz boş mu yoksa doluyken mi yapıldığına dikkat edilmelidir.

Cihaz doluyken yapılan test değerinin daha uzun çıkması normaldir. Ayrıca izolasyonu iyi olan cihazlar daha az enerji tüketir ve sıcaklık homojenliği daha iyidir. İzolasyon kalınlığının fazla olması her ne kadar daha iyi izolasyon sağlasa da, cihazın kapladığı alanı büyütmektedir. Günümüzde bazı markalar VIP (vakum izolasyon panel) kullanarak, izolasyon kalitesinden ödün vermeden, kalınlığı azaltıp cihazın daha az yer kaplamasını amaçlamaktadır.