Görünümü : Mavi Kristal Yapı
Kimyasal Adı : Nikel(II) Sülfat
Kimyasal Formül : NiSO4
Ambalaj Şekli : 25 Kg. Çuvallarda
Tanımı ve Kullanım Alanları :
Nikelin en az yedi sülfat tuzu (II) bilinmektedir. Bu tuzlar hidrasyon veya kristal alışkanlıkları bakımından farklılık gösterir.
Ortak tetragon hekzahidrat sulu çözeltiden 30.7 ile 53.8 ° C arasında kristalleşir. Bu sıcaklıkların altında, bir heptahidrat kristallenir ve bu sıcaklıkların üstünde bir ortorombik altıhekzit oluşur. Sarı susuz form olan NiSO4, laboratuarda nadiren karşılaşılan yüksek erime derecesine sahip bir katıdır. Bu malzeme hidratları 330 ° C’nin üzerinde ısıtarak üretilir. Daha yüksek sıcaklıklarda nikel oksite ayrışır.
Tuz genellikle bakır arıtımının bir yan ürünü olarak elde edilir. Aynı zamanda sülfürik aside nikel metal veya nikel oksitlerin eritilmesi ile üretilir.
Sulu nikel sülfat çözeltileri, nikel bazlı katalizörler ve pigmentlerin öncülü olan nikel karbonatı çöktürmek için sodyum karbonat ile tepkimeye girer. Nikel sülfatın konsantre sulu solüsyonlarına amonyum sülfat ilavesi, Ni (NH4) 2 (SO4) 2 · 6H2O’nun çökmesine neden olur.
Nikel sülfat, bir hekzahidrat olan nadir mineral retgersite olarak görülür . İkinci hekzahidrat, nikel hekzahidrit (Ni, Mg, Fe) SO 4 · 6H 2 O olarak bilinir. Havada nispeten kararsız olan heptahidrat, morenosit olarak oluşur.
Kullanım Alanları
- İmitasyon takılar (Kolye, gerdanlık, küpe, bilezik, yüzük).
- 12 ayar üzerindeki altın ve gümüş takılarda nikel bulunmaz, daha düşüka ayarda altın ve beyaz altın içinde nikel katkısı bulunmaktadır)
- Giysi aksesuarları (metal düğme, fermuar, iç çamaşır kopçası, kemer tokası, …)
- Günlük yaşamda kullanılan birçok madde (bozuk para, anahtar, anahtarlık, kalem, dolmakalem, çakmak, çanta sapları, şemsiye, bigudi, saç tokası, gözlük çerçevesi, ruj kabı, pudralık, toplu iğne, çengelli iğne, dikiş iğnesi, makas, çivi, çekiç, tornavida…).
- Mobilyaların metal bölümleri, kapı ve pencere kolları, merdiven trabzanları, metal sandalyeler,
- Nadiren göz kozmetikleri.